Novošlechtěnec révy vinné. Víno vzniklo ve Šlechtitelské stanici Perná křížením odrůd Neuburské a Ryzlink rýnský. Vyznačuje se dobrými výnosy, přírodním zbytkovým cukrem a vysokou kvalitou. Víno je harmonické, s přiměřenými jemnými kyselinami, je plné, výrazné chuti s jemnou charakteristickou vůní.
Kříženec Tramínu červeného a Veltlínského červenobílého. Odrůda byla vyšlechtěna v Bratislavě. Víno je vysoce kvalitní, aromatické.
Odrůda je příbuzná s rulandským bílým, s nímž má společných několik znaků. Nese název jména francouzské vesničky, odkud tento druh vína pochází.
V současné době je celosvětově nejmódnější a nejlépe placenou odrůdou. Dává víno vyšší jakosti než burgundské bílé – je plnější, aromatičtější, s jemnou harmonií.
Víno je barvy světle žluté, vůně je středné výrazná s tóny nezralých jablek nebo lískových ořechů, u vyzrálého vína až mírně chlebnatá. V chuti se vyznačuje vyšším obsahem příjemných pikantních kyselin, plnou kořenitostí a osobitostí. Při vyzrálosti hroznů v kategorii přívlastků „pozdní sběr“ či „výběr z hroznů“ je velmi vhodné k dlouhodobému zrání v láhvi. Je také výbornou surovinou pro výrobu nejjakostnějších sektů.
Hodí se k masitým jídlům s výraznější úpravou, bílým omáčkám a jemným sýrům.
Vyšlechtěný v Maďarsku křížením Čabaňské perly a Bratislavského bílého. Víno je zlatožluté barvy výrazné typické vůně, chuť plná, vysoce aromatická, připomínající muškátové víno. Velmi vhodné do vín známkových a do směsí.
Vznikl z Trolínského a Ryzlinku rýnského. Odrůda byla vyšlechtěna v Německu ve Weinsbergu v roce 1929.
Tato odrůda byla vyšlechtěna koncem 19. století v Geisenheimu ve Švýcarsku křížením odrůd Ryzlink rýnský a Sylvánské zelené Pro výborné pěstitelské vlastnosti a svou plastičnost je dnes u nás druhou nejrozšířenější odrůdou. Víno je zelenkavě žluté barvy s typickým jemně muškátovým a broskvovým, někdy i vanilkovým buketem a příjemnou, harmonickou chutí, která vyniká zvláště v okrajových oblastech. Při vysoké zralosti bývají někdy vína fádní, při vysokém způsobu vedení a vyšších výnosech dostáváme vína s potřebným obsahem kyselin, ale ne vždy s požadovanou aromatičností.
Novošlechtění vzniklé ve Šlechtitelské stanici v Polešovicích křížením odrůd Muškát Ottonel a Prachttraube. Je výrazně aromatické a dostatečně výnosné. Oblibu získalo ještě pod pracovním názvem MOPR.
Pochází pravděpodobně z Francie, u nás tvoří jen doplňkovou odrůdu. Víno je zlatožluté barvy se specifickou muškátovou vůní. Chuť plně aromatická, která je zvláště příjemná při zachování cukerného zbytku. Většinou se používá do směsí při výrobě známkových vín. Víno je oblíbené zvláště v dámské společnosti.
Pochází z Rakouska z oblasti Wachau. Tato odrůda byla velmi rozšířena v 19. století, pak pěstování pokleslo hlavně pro časté sprchávání hroznů. Vyžaduje teplé a chráněné polohy, kde dobře odkvétá a poskytuje vyzrálé hrozny, které dávají harmonické víno světle zelenožluté barvy vynikající jakosti a zvláštní příjemné odrůdové chuti, někdy připomínající „Sauvignon“, někdy také nádech kouře. Víno bývá i při vyšších sklizních plné, extraktivní a pitelné. Při zrání nabývá jemně ovocné, malinové vůně a jako lahvově zralé je poměrně viskózní s výraznými tóny druhotných buketních látek. Je doporučováno k bílým sýrům, zeleninovým polévkám, vydatnějším, ale neutrálním jídlům a také k vařeným masům a přírodním úpravám hovězího.
Novější odrůda vyšlechtěná v Perné (u Mikulova) křížením Tramínu a Mülleru Thurgau. Víno s intenzivní tramínovou vůní, lahodné, plné a harmonické chuti, ohnivé, s výrazným kořínkem.
Rulandské bílé pochází z Francie, u nás nejrozšířenější ze špičkových odrůd pro svoji vysokou kvalitu. Víno zráním získává zelenožlutou až zlatou barvu s typickou vůní „chleboviny“. Chuť je plná, extraktivní a harmonická. Víno potřebuje vyzrálost dvou i více let. Nejvyšší jakosti dosáhneme při napadení ušlechtilou plísní Botritis cinerea (způsobuje zvýše zmíněnou vůni) v dobrých ročnících a přezráváním hroznů.
Český název „rulandské“ je pro skupinu burgundských odrůd světovou raritou (jméno dostalo podle Johanna Segera Rulanda).
Vzniklo jako pupenová variace z odrůdy Burgundské modré. U nás se v poslední době rozšiřuje díky kvalitní klonové selekci. Víno má vyšší barvu, typickou chlebnatou vůni i chuť (připomíná potom tokajské výběry); je velmi extraktivní, s vyšším obsahem alkoholu. Podobně jako Rulandské bílé dosahuje vysoké kvality po vyzrávání v sudu nebo v láhvi.
Původ není dosud vyjasněný, předpokládá se, že odrůda vznikla v okolí horního toku Rýna volným křížením odrůdy Heunisch se semenáčem Tramínu. Na naše území byl rozšířen řádem sv. Benedikta v 17. století.
Název odrůdy v překladu z němčiny připomíná sprchávání.
Víno patří mezi pozdní odrůdy, je barvy zelené až zlatě žluté, vůně slabě muškátové, připomínající vůni kvetoucích lip. Chuť je plná a hramonická, vyniká zvláště po ležení vína v sudě nebo v láhvi. Nejvyšší jakosti vína se dosáhne při přezrání hroznů – pozdními sběry, tzn. pokud jsou hrozny sklizeny koncem října až začátkem litopadu (protože aromatické látky se vyvíjejí především při střídání nízkých nočních teplot se slunečnými dny).
Rýnský výběr patří mezi nekvalitnější, a proto víno z dobrých ročníků právem nazýváme „králem vína a vínem králů“.
Jeho původ je neznámý, ve střední Evropě dosti rozšířený, u nás jedna z nejvíce pěstovaných odrůd. Víno vyzrává později, vyznačuje se světle zelenou barvou s jemnou nevtíravou a svěží chutí s typickou výraznější a svěží kyselinkou. Většinou se používá pro výrobu známkových vín nebo jako surovina pro výrobu šumivých vín.
Pochází z Francie, u nás není příliš rozšířený. Víno je světle zelené až zelenožluté barvy s typickou vůní po kopřivách, broskvích nebo až černém rybízu – podle ročníku a polohy, což se projevuje i chutí. Nazráváním v láhvi se mění na harmonické, lahvové zralé víno. Některé klony, zvláště při přezrání, dávají velmi lahodné víno s broskvovou vůní.
Kříženec Madlenky rané a Tramínu červeného. Chuti intenzivní muškátové, nízký obsah kyselin.
Pochází pravděpodobně z Rakouska, současně se již nerozšiřuje, protože nesnáší vysoký způsob vedení. Víno je bravy syté zelené, s jemnou vůní – u mladých vín travnatou, později dosahuje tropického lahvového buketu s chutí plně extraktivní.
Původ není přesně znám, sahá až do období Říše římské. Patří mezi méně rozšířená vína, ale vysoce kvalitní, zvláště díky typickému buketu. Víno je barvy zlatožluté s velmi silnou a těžkou vůní, chuti kořeněné, lahodné až někdy fádní, hlavně pro nízký obsah kyselin. V dobrých ročnících hrozny přezrávají a víno pak má vyšší obsah alkoholu a přírodní zbytek cukru. Svým celkovým charakterem připomíná těžká jižní vína. U nás jeho předností využívíme při výrobě známkovývh vín a vín s přívlastkem.
Usuzuje se, že pochází ze severní Itálie, u nás v posledních letech velmi rozšířená odrůda – pro vysokou úrodnost a ranost dozrávání, hlavně na Slovensku a jižní Moravě. Víno má sytější barvu, bez osobitého buketu s nižším obsahem kyselin, lahodné a plné. Rychle dozrává a hodí se ke zcelování vín.
Původ odrůdy není znám, nejvíce rozšířená odrůda v ČR a Dolním Rakousku. Podle vyzrálosti ročníku a podle vhodnosti stanoviště dává vína stolní, ale i vysoce jakostní, světle zelené až nazlátlé barvy s medově lipovou vůní, plnou harmonickou chutí s příjemnou hořčinou. Podobně jako ryzlink vlašský tvoří u nás hlavní podíl známkových vín.
Původ: Alicante Bouchet x Cabernet Sauvignon. Odrůda byla vyšlechtěna roku 1950 v ukrajinské Oděse.
Víno má v dobrých ročnících výrazný kabernetový buket a vysokou barvu.
Nová odrůda vyšlechtěná křížením Frankovky a Svatovavřineckého ve Velkých Pavlovicích. Pěstování se začíná rozšiřovat pro dobré pěstitelské vlastnosti i kvalitní vysoce barevné víno. Svým charaterem se blíží jižním vínům.
Stará odrůda pocházející z Francie. Její genetický původ poukazuje na křížení s Cabernetem.
Víno je plné, výborné chuti, tmavé barvy.
Kříženec Zweigeltrebe a Cabernetu Franc. Dává zajímavé víno vyšší barvy s cabernetovým aroma. Vyšší kvalita je závislá na ročníku.
Vznikl náhodným opylením odrůdy Cabernet franc. (kříženec s révou lesní) pylem odrůdy Sauvignon. Pravděpodobně existoval již v době římské.
Víno je rubínově červené barvy, zajímavé a osobité vůně i barvy. U nás je velmi vzácné. Ve francouzské oblasti Médoc vína zrají až 3 roky v dubových sudech s obsahem 225 l (barrique).
Původ není přesně znám, bývala rozšířena v Rakousku a Německu, v minulosti i u nás, ale v poslední době je pro své horší pěstitelské vlastnosti vytláčena Svatovavřineckým. Víno je světle červené až ohnivé barvy, vůně připomíná jádra peckovin. Chuť bývá plná, s jemným taninem, s příjemnou kyselinkou. Je to víno pro milovníky tvrdších červených vín. Frankovka z kvalitního ročníku mívá až malinové aroma.
Jeho portugalský původ není jednoznačný. V roce 1772 bylo víno převezeno z Portugalska do Rakouska, následně na Moravu a do Čech.
Víno je lehčí, s nižší barvou, často se používá do směsí se Svatovavřineckým a Frankovkou.
Odrůda byla vyšlechtěna prof. Krausem v Lednici na Moravě v roce 1965 (Svatovavřinecké x Modrý Portugal x Alibernet).
Víno je vysoké barevné intenzity, díky nižším kyselinám je harmonické, neutrální chuti a vůně. Pro barevnou mohutnost je vhodné do kupáží červených vín.
Pochází z Francie, u nás málo rozšířená odrůda pro menší úrodnost, ale při použití selektovaných materiálů dává uspokojivé výsledky a kvalitní sklizeň. Víno je barvy červené s cihlově rubínovým odstínem. Vůně i plnost vynikne až po několikaletém dozrávání, kdy připomíná vůni mandlí a chuť je květnatá, harmonická, velmi ušlechtilá.
Pochází z Francie, na Moravu proniklo asi před 100 lety.
U nás je nejrozšířenější modrou odrůdou pro své vysoké sklizně a menší náročnost na pěstování. Výtečně se mu daří na lehčích záhřevných křemičito – hlinitých půdách s dostatečným obsahem vápníku. Barva vín je intenzivní, tmavočervená, někdy s fialovými odstíny. Víno je plné díky vyššímu obsahu kyselin a tříslovin, stárnutím se změkčuje a stává se jemným, hebkým a aromatickým.
Na stanovištích s těžkými půdami poskytuje vína s příchutí po višni, výjimečně po černém rybízu, někdy připomíná povidla. Výborně se hodí do směsí s Modrým Portugalem nebo Rulandským modrým.
Hodí ke kořenitým úpravám vepřového masa, zvěřině, huse či kachně.
Pochází z Rakouska, kříženec Svatovavřineckého a Frankovky. Dává vysoké sklizně, v dobrých ročnících i kvalitní vína s ohnivě červenou bravou, v horších ročnících zpočátku poněkud hrubší chuti s výraznou tříslovinou.