Pro účastníky tematického zájezdu je zajištěno v autokaru (firma ČAS Znojmo) občerstvení včetně obědu. Zájezd organizačně zajišťuje SZVO Daniž. Odborný program zajišťuje Ing. J.Čepička, CSc. ve spolupráci s Ing. A. Adámkovou. Počet účastníků cca 42 osob. Žádáme účastníky o zajištění adjustovaných vzorků vín či piva v dárkovém balení. Dále prosíme o propagační materiály o ČR či regionech a obcích. Kapesné (Euro) každý sám dle svého uvážení. Cena zájezdu: 500 Kč hotově v autobusu (za dopravu, pojištění, jídlo v autobusu, seminář a degustace vin v Louckém klášteře v rámci Znojemské galerie Veltlínů), náklady na tematický zájezd budou částečně hrazeny z projektu Obnovy venkova z MMR.
Odborný garant:
Ing.Jaromír Čepička, CSc.
ÚKZÚZ Znojmo- Oblekovice
tel.: +420 515 22 40 23
Jiří Musil
Předseda SZVO Daniž
tel.: +420 515 232 133
6:45 hod odjezd z Hnanic- OU – 7:00 hod Znojmo, nádraží ČD.
směr Chvalovice – Haugsdorf- Zellerndorf (cca 40 km)
7:00 hod. rod. firma F.u.G. Schónhofer Zellerndorf -vinařská oblast Weinviertel
(14 ha vinic, vinný sklep, prodej lahvového vína, penzion – prohlídka vinice, sklepního hospodářství, sklepní vinárna, degustace vín)
12 00 hod. Dienstgut Loiben – vinařská oblast Vachau
(asi 10 ha vinice, sklepní hospodářství , sklepní vinárna vinice na terasách, sklep i vinárna ve skalních prostorách, prohlídka vinic)
15 00 hod. Vinotéka Ursin Haus Langelois b. Krems (vinařská oblast Weinviertel)
odborný výklad o vinařství v Langelois a řízená degustace vín, prohlídka vinařské obce Langelois – starobylé městečko s asi 2000 ha vinic, (dle časových možností)
18 00 hod rod. Firma Koller – Unterretzbach – prohlídka sklepního hospodářství, degustace vín.
Loucký klášter ve Znojmě
10 00 – 13 00 hod – přednášky o českém a rakouském vinařství
14 00 hod – Slavnostní zahájení Znojemské galerie veltlínů
14 30 hod – Volná degustace vín na přehlídce vín ZGV 03
- přejezd Znojmo – Wien – Graz – Leibnitz
- vinařská firma Schloss Seggau, Bischófliches Weingut, Seggauberg 1 8430 Leibnitz
- Zemská odborná vinařská škola – Landwirtschaftliche Fachschule Leibnitz – Silberberg,
- vinařská firma Weinbau-Weinkellerei Karl Strauss, vlg. Schopper, Gamlitz
- přejezd do Slovinska., ubytování v Domově mládeže – Jaski dom , Maribor
Charakteristika Rakouska
Republika Rakousko má rozlohu 83 845 km2 a asi 8,1 mil. obyvatel s hlavním městem Vídeň, jež má 1 620 tis. obyvatel. Spolkový stát Rakousko je rozdělen na 9 spolkových zemí (Burgeland – Hradsko,Niederóstereich – Dolní Rakousy, Oberóstereich – Horní Rakousko, Steiermarkt – Štýrsko, Tirol – Tyrolsko, Salzburg – Solnohradsko, Kartten – Korutansko, Vorarlberg – Vorarlbersko, Wien – Vídeň, z toho jsou čtyři vinařské země – Niederostereich, Burgenland, Steiermark a Wien.
Rakousko je významným turistickým státem jehož povrch ze dvou třetin pokrývají hory, lesy a pastviny.. Nejvyšším bodem je Gro3glokner s nadmořskou výškou 3 797 m. Stát mý vysoce rozvinutý průmysl navazující na významné zásoby nerostných surovin, především kovů. Rakouský průmysl obecně charakterizuje množství malých specializovaných podníků, většinou státních.
Steiermark – Štýrsko
Rozloha 16 387 km2, 1,2 mil. obyvatel, hlavní město Graz, severní část je hornatá s výškou hor až 2 000 m, jižní část tvoří státní hranici se Slovinskem. Klíma je teplé s vetšími srážkami. V nižších polohách 600 – 800 mm, v horách 1 000 – 1 500 mm. Je vysoce průmyslovou zemí s významnými zásobami železné rudy, hnědého uhlí a magnezitu. Velký význam má i papírenský a elektronický průmysl. Štýrsko každoročně navštěvuje hodně turistů, především vinařské a ovocnářské oblasti, vybudovali si několik vinných stezek, včetně t.zv. Schilcher Weinstrasse a jablečnou cestu v okolí městečka Pircha. Chlubí se také nejkrásnější květinovou obcí v Rakousku – městečko Gamlitz.
Graz – Štýrský Hradec
Hlavní město Štýrska s 245 000 obyvateli. Je významné rakouské hospodářské, správní, kulturní a vzdělávací středisko. Městem protéká řeka Mur. Nad malebným Starým městem se tyčí Zámecký vrch (Schlossberg) se starobylou hodinovou věží. Hrad z roku 1462, renezanční zemský dům z r. 1557, univerzita (1609) s akademickým divadlem. Dóm (původní z r. 1174) přebudováván a od roku 1786 Katedrála. V minulosti byl zabrán Římany, později Turky i Uhry.
Rakousko je turisticky velmi atraktivní stát, který je velmi navštěvován, z čehož také těží i rakouští vinaři – prodejem vín turistům. Mají svůj typický prodej vín „Heurige“, nicméně je tento prodej přímo od producenta státem značně regulován. V zájmu lepší efektivnosti prodeje mají výrobci určeny otevírací dny v týdnu a ostatní v obci pak mají zavřeno. Díky tomuto turistickému ruchu značná část vína produkuje u menších a středních firem, vinařských družstev je v Rakousku málo. Nejznámější jsou vinařská družstva -v Kremži, Rustu a Golsu. Poměrně značnou produkci vína zajišťují šlechtické a církevní statky.
Cestovnímu ruchu ve vinařských oblastech velmi pomáhají organizace finančně podporované zčásti státem, u našich hranic na. př.: Retzeland a Pulkatal.
Celková rozloha vinic v Rakousku před vstupem do EU činila 63 000 ha a jednou z podmínek přijetí bylo i snížení plochy vinic na 58 000 ha. Toho bylo docíleno především dotacemi ve výši cca 60 000 ATS / ha vinice (dle výše výnosu) s podmínkou, že již žadatel nebude plochu obnovovat a také přirozeným úbytkem – likvidací starých vinic. Po vstupu do EU plocha stále klesá a v současné době je plocha 48 492 ha vinic. Největšími vinařskými obcemi Rakouska jsou obce Gols (Burgenland) a Langelois (Niderostereich), které mají ve svém katastru kolem 2 000 ha vinic. V Rakousku je nyní na 32 000 pěstitelů révy vinné s průměrnou plochou 1,5 ha vinic. Nejmenší velikostní skupinou jsou pěstitelé nad 5 ha – 2 486, ale mají celkově 55 % plochy všech vinic.Rakousko přijalo po „glykolové aféře“ v roce 1975 nový vinařský zákon, který byl značně přísný, na př. je i stanoven maximální počet oček na keři dle odrůd (velmi plodné 6 oček/m2, málo plodné 11 oček/m2 ) a jsou zde i omezení ve výši sklizně z 1 ha u přívlastkových vín. Rakouský vinařský zákon (podobně jako náš) rozeznává stolní víno (Tafelwein), zemské víno (Landwein), kvalitní víno (Qualitátswein) a víno s přívlastkem (mit Prádikatswein). Víno s přívlastkem je víno Kabinet (Kabinet), Pozdní sběr (Spátlese), Výběr z hroznů (Auslese), Bobulový výběr (Beerenauslese), výběr z cibéb (Trockenbeerenauslese), Ledové víno (Eiswein) a slámové víno (Strohwein). Současný ha výnos je 7,6 t/ha (ČR – 6,04t/ha, SR – 4,90 t/ha). Většina vinic je na vysokém vedení po vzoru rakouského vinaře Lenze Mosera.
Rakousko produkuje ročně 2,4 mil. hl vína, z čehož asi 16 % vyváží, především do SRN a ČR, což je asi 260 000 hl a ročně dováží asi 340 000 hl. Roční spotřeba vína na 1 obyvatele (2001) je 32,4 l. Rakouští vinohradníci a vinaři dostávají dotace od EU v průměrné výši 54,5 EUR /ha a 1,09 EUR na hl vína. Mimo to je velké množství dotací na konkrétní tituly – ekologické vinohradnictví – 840 EUR, integrovaná produkce – 670 EUR, restrukturalizaci odrůdové skladby – likvidace staré vinice, výsadba nové vinice s určenou odrůdou – až 60% nákladů, příplatky za svažitost, na vybudování terasových stupňů, na šlechtění a množení výchozího materiálu, na závlahovou vodu, odbytu vína do „třetích zemí“.a podobně. Pak je celá řada dotací z Vinařského fondu do oblasti propagace a marketingu vína, výstav a seminářů a z fondů cestovního ruchu podpora sklepních ulic, vínoték a turismu a vinařských stezek.
Stát řídí sektor vína prostřednictvím spolkového ministerstva zemědělství (BMLFUW) -11 osob, čtyř zemských ministerstev (cca 15 osob), spolkových inspektorů vína (BKI) – 28 osob, poradenství je zajišťováno rolnickou komorou (Bauerkammer – cca 30 osob) ve spolupráci s profesními svazy vinařů, Marketingovou a obchodní servisní společností Rakouska (AWMB). Ve výzkumném ústavu vinařském Klosterneuburg (cca 60 osob) a ve Výzkumném ústavu vinařském Eisenstadt (30 osob).
Firma Schloss Seggau
Bischófliches Weingut, Seggauberg 1 8430 Leibnitz
tel. +43 3452 82435
Provázela nás paní Martina Kienreich. Prohlídka sklepního hospodářství, degustace vín. Je to staré zámecké vinařství, starý sklep je starý přes 300 let s kapacitou 150 000 l (45 sudů), vinotéka již od roku 1930. V novém sklepě jsou nerez tanky s kapacitou přes 200 000 l, část červených vín je vyráběna v barigue sudech (ze štýrského dubu). Vinice (12 ha) mají na více místech na velmi svažitých pozemcích s trvalým celoplošným zatravněním v nadmořské výšce 300 – 600 m (srážky kolem 800 – 1 200 mm). Na mulčování, 6 – 8x ročně používají specielní traktor zn. Pascale Carado (horský nízký traktor).Chemické ošetření provádí 6 – 11 x za vegetaci, posledení postři 6 týdnů před sklizní. Osečkování strojem. Výnosy kolem 10 t/ha. Vynikající ročníky: 1997, 2000 a 2003.
Degustace:
RV 03, jakostní, velmi pěkný vzorek, kořenitý
Scheurebe 03, jakostní, 4 gr zbytkového cukru, bukét po meruňkách, kořenitá chuť
Chardonnay 03, 11,5 obj.% alkoholu, 4,8 gr Kyselin a 1,5 gr zbytkového cukru.
Sauvignon 03, trávovitý bukét s kořenitou chutí, velmi pěkné víno.
Zemská vinařská škola
Landwirtschaftliche Fachschule Leibnitz – Silberberg
tel. +43 3452 82339-10
Provázel nás ředitel školy pan Ing. Anton Gumpl. Škola byla založena po zavlečení mšičky révokaze do Štýrska v roce 1895, později rozšířeno i o ovocnářství, které bylo v roce 1971 přestěhováno do Gleisdorfu. Rozdělují na odbornou školu (100 žáků), vzdělávání pro dospělé a poradenství, zemský statek s plochou 620 ha zem. plochy, 360 ha lesů a 26 ha vinic. Ve škole je vyuka z jedné třetiny teoretická , jedné třetiny praxe na statku a sklepním hospodářství a jedné třetiny ve vinařských podnicích. Žáci jsou ubytováni na internátě. Škola má naučnou vinařskou stezku.
Vinice jsou ve velmi svažitých pozemcí – až 60 % svah. Před 10 lety na části vybudovali specielním bagrem terasovité stupně 1,5 m široké. Ve vinicích je střední vedení s 5 – 7 000 ks keři/ha, roční srážky kolem 800 – 1 000 mm, nejlepší polohy Annaberg, Treiben, Steinbruch a Schlosberg.
V roce 1985 vybudována moderní lisovna a sklep (16 nerezových tanků po 60 000 l, velké množství malých nerez nádob pro mikrovzorky, s komplexní technologií, 2 lisy (Bucher, Vilmes), moderní stáčecí linka na víno, ročně lahvují 100 000 lahví, které prodají ve své prodejně. Mají také destilační přístroj . Hrozny jsou sklízeny do kontejnérů, po vylisování 12 – 16 hod. sedimentují, dodání ušlechtilých kultur kvasinek, řízené kvašení při 16 – 19 C u bílých vín. TČ, MŽ a SG mírně nakvášejí. Po vykvašení a stočení lehčí typy vín (MT, RV,RR) zůstavají v tancích, těžší typy (BB,CHY,SG) přetáčí do sudoviny a ochlazováno na 13 – 15 C. Pro určení délky ležení je důležitý obsah alkoholu a kyselin.
Degustace:
RV 03, jakostní, 1 gr zb. cukru, 11,8 obj.% alkoholu, 5,8 gr kys.,ovocný typ, pěkný vzorek,
RR 03, jakostní, 12,0 obj.% alkoholu, 6,2 gr kys. jemný bukét , ovocný typ chuti,
Chardonnay 03,(Morillon) Klasic 13 obj.% alkoholu, 4,7 gr kyselin a 4 gr zb. cukru., velmi pěkné,
Burgundské bílé 03, 13 obj.% alkoholu, 4,6 gr kys. a 4 gr zb. cukru., Annaberg, velmi pěkné,
Sauvignon 03, (Muskat Silvaner), 14 obj.% alk., 4,8 gr kys. a 4 gr zb.cukru, jemná trávovinka, pěkné,
ZW 02, couvee, 13,0 obj.% alkoholu, 4,8 gr kys. 60% ZW klasik a 40% ZW barigue, vynikající
TČ 02, bobulový výběr, 10,5 obj.% alk., 7,8 gr kys.125 gr zb. cukru, nádherné víno
Weinbau-Weinkellerei Karl Strauss
vlg. Schopper, Steinbach 16, 8462 Gamlitz
tel. +43 3453 3434
Má vlastních 14 ha vinic s průměrnou svažitostí 26 % a z dalších 11 ha vinic nakupuje hrozny.Vynikající pěstitelská technka ve vinicích. Celková roční produkce kolem 250 000 l vína, kapacita 350 000 l v nerez ocelových tancích. z bílých (2 třetiny) produkuje RV, CHY, BB, SG, MŽ, MO, RŠ, Scheurebe,z červených vín (1 třetina) ZW, SV a CS. Provádí přes N plyn flotaci moštu. 60% odbytuje ve Štýrsku, ostatní pak Tyroly, SRN a USA. Ceny od 4,5 do 14,5 Eur/lahev. Nově vybudovanou prodejnu vín s fantastickým výhledem na vysoce svažité vinice v okolí. Pomáhají dva synové – jeden učetnictví a obchod, druhý vinice a sklep, kde ještě pomáhá i manželka. Ve vinicích zaměsnává 2 pracovní tak jako ve sklepě. Nová velmi moderní lisovna se 2 lisy zn. Vilmes (5 000 a 8000 l), nový sklad výrobků. Investoval během 2 let ai 1 mil. Euro, vlastní kapital asi z 30 %, malá část dotace, zbytek úvěr – 2,8 %.
Degustace:
RV 03, jakostní,ovocný typ, plné víno
Burgundské bílé 03, 13 obj.% alk., 4 gr kys., pěkné
Sauvignon 03, (Muskat Silvaner), 13 obj.% alk., 4,5 gr kys. a 2 gr zb.cukru, trávovinka, pěkné
ZW 02, 13,5 obj.% alkoholu, 4,2 gr kys. hrozny 18 Kl.,vynikající
- Střední vinařská škola (Srednja kmetiska šola, Maribor)
- ovocnářská firma Sadjarstvo Pučnik – Lešnik, Slovinska Bystrica
- ovocnářská firma Franc Leskovar – Videž u Slovinske Bystrice
- vinařská cirkevní firma v Kliet – Slovinska Bystrice
- ubytování Jaski dom, Maribor
Charakteristika Slovinska
Slovinská republika vznikla odtržením od bývalé Jugoslavie v roce 1991. Malý stát s rozlohou 20 251 km 2 a 1 950 000 obyvateli. Hlavní město Ljubljana má 325 000 obyvatel, Maribor 150 000 obyvatel, úřední měna: slovinský tolar (SIT). Větší část území Slovinska zabírají hory, nejvyšší hora Triglav 2 864 m v Julských Alpách. Přes území Slovinska protékají tři velké řeky – Dráva, Sáva a Mura, Je nejchladnějším územím bývalé Jugoslavie. Ljubljana má průměrnou roční teplotu asi 12 stupňů C a 1 400 mm ročních srážek. Jediný stát, který při rozpadu Jugoslavie nebyl zasažen válečným konfliktem a také proto hospodářsky a ekonomicky Slovinsko posílilo.. Slovinsko je poměrně vyspělý stát s rozvinutým průmyslem a zemědělstvím. V zemi je jaderná elektrárna Krško, která produkuje přes 40 % z celkové produkce elektřiny země.
V počátcích našeho letopočtu ovládali toto území Římané, od 6. století území ovládli Slované,pak se země stala opět součástí Římské říše. V 15.-16. stletí uniklo Slovinko turecké nadvládě tím, že zůstalo součástí Rakousko – Uherské monarchie – do konce I. sv. války. Roku 1918 se stalo Slovinsko součástí Království Srbů, Chorvatů a Slovinců, ze kterého vznikla Jugoslavie. Za II. sv. války část území uchvátilo Německo a Italie, která zabrala Terst a okolí a již Slovinsku nevrátila.
Slovinsko má asi 27 000 ha vinic, většinou na svazích Julských Alp. Územní členění na 3 vinařské oblasti – Drava, Sava a Jadria (pobřežní oblasti). Nejznámější vinařské obce Vipava, Lutomer, Maribor, Slovinska Bystrica. Nejvíce rozšířenou odrůdou je Ryzlink vlašský (Laški Riesling), dále Burgundské bílé, Ryzlink rýnský, Sauvignon, Tramín (Traminac), Sipon (Furmint), Cabernet Sauvignon. Roční produkce kolem 1 mil. hl vína, průměrně z 1 ha 70 – 100 hl vína. Město Ljublana je místem, kde se tradičně koná veletrh vína – Sajam vino. Ve Slovinsku je několik vinařských družstev (vinariji zadruga) a velkých kombinátů. Ovocnářství Slovinaska je zaměřeno na pěstování jabloní, hrušní, švestek, broskvoní a meruněk. roční produkce jablek je ve výši asi 60 000 t, hrušek 5 000 t, švestek 10 000 t, meruněk a broskví 20 000 t. Roční srážky ve výši 900 – 1 000 mm, průměrná teplota ve veg. období 20 – 220C.
Střední vinařská škola – Srednja kmetijska šola
Vrbanska ul. 30 2000 Maribor
tel. +386 641 71 40 13
ředitel – Kmet.Ing.Anton Kranjc
Šolou a školním hospodářstvím nás doprovázel univ.dipl.inž. Jože Pučko, tel. +386 225 10 226, privat. +386 417 14 013.
Škola byla založena v roce 1872 jako pobočný ústav školy v Silberbergu. Na škole se učí celkem 260 žáků, jednotlivé směry:
- zemědělská technika, 4 roční s maturitou
- odborná škola, 3 roční ovocnářství a vinařství
- zahradnictví 3 + 2 roky s maturitou
- večerní škola, rekvalifikační kurzy
Provázel nás ředitel školy pan Ing. Anton Gumpl. Školní statek má 130 ha, z toho je 13 ha vinic, 10 ha ovocných sadů, nadmořská výška kolem 600 m. Vinice ve velmi prudkých savazích s ručním kosením trávy a chemickým postřikem – 6 – 7 x. Ve vinici bylo značné poškození listové plochy od peronospory i větší výskyt botritídy na hroznech. Pod keři kosí ručně trávu, bez aplikace herbicidů. Pěstují odrůdy RV, RR, SG, BB, CHY, MŽ, modré odrůdy jen velmi malé zastoupení.
Provázel nás ředitel školy pan Ing. Anton Gumpl. Z ovocných druhů jsou nejvíce zastoupeny jabloně (GD, ID, Jonagold, Mutzu, RD). Ve staré výsadbě jen průměrná úroveň, v nové sadu s hustým sponem dobrá pěstitelská úroveň.
Degustace:
Kalvarijčan 03, známkové víno z polohy Kalvarie , 11,8 obj.% alk., 5,6 gr kys., 4,8 gr zbyt. cukru
SG 03, 12,8 obj.% alk., 6,9 gr kys. 10,9 gr zbytk. cukru, ovocný typ po černém bezu, velmi plné víno
RR 03, 13,6 obj.% alk., 6,4 gr kys., 5,7 gr zbyt.cukru, plné, pěkné s ovocnou kyselinkou
MŽ 03, 10,7 obj.% alk., 6,3 gr kys. a 28 gr zb.cukru, velmi aromatické, typické , pěkné
RV 01, Pozdní sběr, 13,8 obj.% alkoholu, 6,3 gr kys. 26 gr zbyt. cukru, vynikající
ceny za 1 lahev od 2,5 do 4 Euro.
Sadjarstvo Pučnik
Lešnik Črešnjevec 107, 2310 Slovinska Bystrica
Nová rodinná firma s 20 ha ovocných sadů, zaměstnaná celá rodina (7 osob) a brigádnici na sklizeň, na výsadbu nových sadů, chladírnu i třídičku (Grefa – 100 000 Euro) dostali dotace od státu – 25 %. Odrůdová skladba poměrně široká, starší výsadby – GD – nerzivé klony, Jonagold a jeho klony De Costa, Novajo, Jonagored, ID, Melrose, Gloster, Mutzu, nové výsadby – Gala a její mutace Gala Royal, Gala Must, Gala Imperial, Gala Galaxy, Braeburn. Fuji, Fuji Kiku. Výsadby v hustém sponu – 3,2 x 1,2 m na podnoži M 9, s kapkovou závlahou a v nových výsadbách zasíťování proti kroupám – 12 tis. Euro/ha. Používají aplikaci listových hnojiv, počet postřiků od 10 – 18 x, aplikace 5 x Calcium, výnosy 25 – 35 t/ha, celková produkce 700 t jablek. Velkou část dodávají do Německa a Skandinavie. Dosahují ceny kolem 0,4 – 0, 9 Euro/kg.
Firma Franc Leskovar
Videž u Slovinske Bystrice
Provázel nás pan Bano Auer z firmy Agro Auer d.o.o. Prešernova ul. 4, Maribor, tel. +386 225 23 833, fax +386 225 23 823, partner Capp Plast Graz – K. Timoschek. Rodinná firma má 9 ha jabloní a 3 ha vinice, založená v roce 1950, starší výsadby GD, Gloster, Jonagold, nové výsadby Gala a její klony, Fuji. Chemická ochrana 15 – 20 x, 2 x herbicidy Roudup Biaktiv, vysoká pěstitelská úroveň. Při sklizni zaměstnává až 25 osob, plat 2 Euro/hod. + naturalie v jablcích. Celková produkce 300 t, vlastní malou chladírnu. Vinný sklep je polopovrchový s chlazením, kapacita asi 500 hl. Ochutnali jsme 3 vzorky vín z produkce firmy (RV, RR a směs), průměrná vína.
Firma Kliet
Slovinska Bystrice
Církevní firma s plochou 54 ha vinic na třech místech, další hrozny nakupují. Ve firmě nás doprovázela technoložka firmy – p. Darja.Celková produkce 1,2 mil. l vína. Celkem zaměstnávají 17 pracovníků. Vinný sklep je vybaven sudovinou – 30 ks o kapacitě 170 hl/sud. Kvášení v tancích, řízené kvašení.
Degustace:
Ritonojčan 03, známkové víno ze 4 odrůd (RV, RR, CHY, ?), suché
SG 02, po černém bezu, zralý, plné víno
RR 03, 13,6 obj.% alk., 6,4 gr kys., 5,7 gr zbyt.cukru, plné, pěkné s ovocnou kyselinkou
CHY 03, jakostní, velmi pěkné víno
Rumen Muškat 03, velmi aromatické, typické, zbytkový cukr, pěkné
RV 99, Pozdní sběr, větší zbyt. cukr, vynikající
ceny za 1 lahev od 2,5 do 8 Euro.
- cesta zpět Maribor směr Graz – zastávka a prohlídka města, hodinová věž
- Mariazell – prohlídka městečka a katedrály, Dúrnstein – prohlídka vinařského městečka
Organizační zajištění SZVO Daniž, doprava – firma ČAS Znojmo a.s., ubytování – CK Inter Znojemia Znojmo.
Zajištění odborného programu – Ing. J.Čepička, CSc. ve spolupráci s Dipl. Ing. Ch. Jaborkem, ze Spolkového ministerstva zemědělství ve Vídni a Elisabet Schutti ze zemské zemědělské komory Štýrsko Graz, Branco Auer (Maribor) z firmy Capp plast.
Počet účastníků 44 osob
Cestovní zprávu vypracoval: Ing. Jaromír Čepička, CSc.