Dobrovolný svazek znojemských vinařkých obcí

Languages

O víně

O víně – všeobecně


Označení vín podle zákona č. 115/1995 Sbírky zákonů České republiky
 
Podle cukernatosti hroznů:
Víno stolní
Víno jakostní:a) odrůdové
b) známkové
Víno s přívlastkem:a) druh kabinet
druh pozdní sběr
druh výběr z hroznů
druh bobulový výběr
b) druh ledové víno
druh slámové víno
druh klaret
druh barrique
Podle způsobu výroby:
Víno šumivé
Víno perlivé
Víno aromatizované
Víno likérové

 

Alkoholizované víno je víno s přídavkem čistého lihu nebo vinného destilátu
Buketní víno je víno bohaté na aromatické látky
Burčák bouřlivě kvasící hroznový mošt se zbytkem nezkvašeného cukru
Dezertní víno dolihované a přicukřené víno
Drsné víno víno s vysokým obsahem látek způsobujících drsnou chuť, jako chlorofyl ze stopek hroznů, nebo zpracovaných hroznů nezralých
Druhák vzniká macerací matolin ve vodě s přídavkem řepného cukru
Fádní víno s nižším obsahem kyselin, pozbývá charakteristickou odrůdovou chuť a vůni
Impregnované víno uměle dosycené oxidem uhličitým, tzv. víno perlivé
Jemné víno s jemnou vůní a jemnou vyváženou chutí
Kabinetní víno vyrobené z hroznů, které dosáhly vyšší přírodní cukernatosti – 19 až 21 stupňů přírodní cukernatosti
Kořeněné víno je v podstatě dezertní víno s přídavkem macerátu aromatických rostlin, jako například pelyňku, máty peprné, koriandru, skořice a dalších
Krátké víno zanechávající krátkodobý čichový a chuťový vjem
Kvasničná příchuť vyskytuje se u vína, které dlouho leží na kvasnicích, jež se ve víně rozkládají
Lahvové víno stabilizované, neadjustované víno
Lehké víno s nižším obsahem alkoholu a extraktu
Likérové víno je sladké přírodní víno s vysokým obsahem alkoholu s případným přídavkem macerátu
z hrozinek, fíků a podobně; jedná se o Malagu, Marsalu, Portské víno, Madeiru a jiné
Matoliny jsou to nevyužité části hroznu (třapiny, stopky a slupky), které zůstanou po vylisování
Mdlé víno fádní chutě a vůně
Mladé víno je vykvašený hroznový mošt
Mošt hroznová šťáva, lisováním oddělena od slupky a dužniny
Moštové hrozny odrůd povolených ke zpracování na mošty a víno
Odrůdové víno je vyrobeno z hroznů moštových odrůd
Ohnivé víno s vysokým obsahem alkoholu, alkohol však nepotlačuje ostatní složky vína
Panenské víno vyrobeno z první sklizně hroznů nově vysázeného vinohradu
Perlivé víno uměle dosycené oxidem uhličitým
Plné víno se zbytkovým cukrem a vysokým obsahem extraktu
Přesířené víno, u kterého bylo delší dobu používáno vyšších dávek SO2
Přírodní víno, vyrobené z hroznů révy vinné, bez použití řepného cukru
Rmut jsou odzrněné a vylisované hrozny révy vinné
Samotok vykvašený mošt získaný samospádem, nebyo použito tlaku jako při lisování
Scelování vín mísení dvou nebo více odrůdových vín, za účelem zlepšení kvality a stabilních charakterových vlastností
Směs vína vzniká mísením (scelováním) dvou a více vín různých odrůd
Stálé víno, které ani po delší době nemění svůj charakter
Stolní víno běžné jakosti, určené pro rychlou spotřebu
Suché víno s minimálním množstvím zbytkového cukru – max. 4g/ litr
Sudové víno neškolené víno, uchováváno v sudech
Školení vína technologické operace vedoucí k požadované jakosti a stabilitě vína
Špičková vína výborných ročníků a vyšších jakostních skupin
Šumivé víno přírodní víno, které bylo podrobeno sekundárnímu kvašení v láhvi
Tělnaté víno s vysokým obsahem extraktu
Těžké víno silně alkoholické s vysokým obsahem extraktu a zbytkovým cukrem.
Travnaté víno s příchutí po trávě – vzniká vylouhováním chlorofylu a tříslovin ze stopek, třapin a nezralých hroznů
Typové víno je vyrobeno z několika odrůd révy vinné, které jsou pěstovány v témže regionu, obce nebo trati
Vinné kvasnice, které po odumření klesají na dno kvasné nádoby
Vinný destilát vzniká destilací vína nebo vinných kvasnic
Vrtkavé víno s nestálými buketními a chuťovými složkami
Vyškolené víno, u kterého byla dosažena požadovaná jakost a stabilita, je připraveno k lahvování
Vznešené víno z hroznů vyšší jakosti jako například Rulandské šedé, Chardonnay, Sauvignon a Tramín
Známkové víno pro dosažení stálé kvality a charakteru vína se vyrábí scelením dvou či více odrůdových vín.
Zoxidované víno, které bylo vystaveno vzduchu a bylo nesprávně ošetřováno SO2, víno získává vyšší barevnou intenzitu
 

Nejznámější viniční tratě Znojemské vinařské oblasti
Kraví hora, Šobes, Peklo, Šác, Lamplberk, Stará hora, Volné pole, Weinperky, Leskoun

Víno a osobnosti

Kňažko si ze Znojma odvezl pětapadesát lahví

Jiří Stivín předvedl ve Znojmě s flétnou zázraky

Háma a Gondík váleli v Dobšicích

Čenský: Draky jsem znal jen z pohádek

Abstinující král Pomeje: Nic takového jsem nikdy neprožil

„Se Znojemskem mám spojené své první lásky a dospívání“

Lucie Vondráčková: Maminka miluje znojemské okurky

Jiří Strach natáčel ve Znojmě českou Šifru mistra Leonarda

Richard Krajčo: Co přijde, nechám na osudu

Michal Viewegh jezdí na pánské jízdy do Happy Staru v Hnanicích

Petr Haničinec miloval znojemská vína

Postránecký si zahraje vinaře

Klasika, víno a folklór

Víno lákalo hvězdy

Pavel Šporcl: Víno mám rád

Burčákfest 2005 – akce, která se povedla

Housle i víno potřebují vyzrát

O víně, při víně pokřtila M. Žídková

Na Sádku se potkali přátelé

Novotný: Žiju nonstop mejdan

Radim Uzel: Alkohol a sex

Režisér J. Hřebejk: Vítězné víno je skvělé

Koupit úžasné víno za sto tisíc umí každý, říká šéf publicistiky na Nově R. John

Víno přilákalo moderátory

Všichni loví Radka Johna