Dobrovolný svazek znojemských vinařkých obcí

Languages

Prezentace vín šlechtitelská stanice AMPELOS

Čtvrteční zamlžený a uplakaný podvečer 22. listopadu byl ve znamení velice vydařené prezentace vín ročníku 2006 firmy Ampelos, Šlechtitelské stanice vinařská Znojmo, a.s.. V příjemném prostředí firmy Profit na Zelinářské ulici ve Znojmě se sešly přes dvě desítky příznivců a přátel vín Znojemské vinařské podoblasti a především šlechtitelské stanice, která má u nás velkou tradici. Podrobně o historii vinařské stanice jsem psal v článku „110 let úspěšné práce Šlechtitelské vinařské stanice Ampelos ve Znojmě (1895 – 2005)“ (viz www.znojmocity.cz). Uvítal nás jednatel společnosti a vinař v jedné osobě Ing. Lukáš Kylián. Vlastní stanice a viniční tratě leží v katastru vinařské obce Vrbovec vlevo u silnice směřující ze Znojma k hraničnímu přechodu Hatě. Pár set metrů před stanicí je rovněž po levé straně otevřená i vlastní podniková vinotéka přímo u silice na okraji sklepních vrboveckých uliček. Zde jsou k dostání všechna vína Ampelosu i vína dalších známých vinařů z Vrbovce. V současné době akciová společnost obhospodařuje asi 53 ha vlastních vinic, jež jsou většinou v tratích Nad sklepy, Dívčí hoře a v Heidenu. Kromě rozsáhlého šlechtitelského programu a udržovacího genofondu ročně produkují asi 50 000 l vína různých odrůd vysázených ve vlastních vinicích. Všechna vína připravená k degustaci byla z dobrého ročníku 2006, což se příznivě projevilo v jejich kvalitě. I přes vysoký podíl alkoholu u většiny vzorků nikde nepůsobil nepříjemně. Určitou zajímavostí byl i poměr bílých a červených vín. Je to dáno množstvím červených odrůd pěstovaných a zastoupených ve šlechtitelské stanici. Celkem jsme ochutnali 13 vzorků vín.

Sylvánské zelené 2006 výběr z hroznů – šarže číslo 06L1. Hrozny byly sklízeny 16. 10. 2006 s cukernatostí 24°NM. Analytické hodnoty: 13, 8% alkohol, 1, 9 g/l zbytkový cukr, 5, 6 g/l kyseliny, 18, 4 g/l bezc. extrakt. První startovací zavíňovací vzorek byl jemný, svěží, jemné angreštové tóny, lehký, lehce kroužkuje. Příjemné víno.

Veltlínské zelené 2006 výběr z hroznů – šarže číslo 0016. Hrozny byly sklízeny 16. 11. 2006 s cukernatostí 25, 5°NM. Analytické hodnoty: 14, 6% alkohol, 2, 9g/l zbytkový cukr, 5 g/l kyseliny, 19 g/l bezc. extrakt. Vyrobeno z hroznů 5 klonů VZ ze sbírky Ampelosu při redukci hroznů 1 na letorost. Výrazná bohatá vůně, příjemné nahořklé mandlové tóny, lehká medovinka, bohatě kroužkuje díky vysokému alkoholu, není ale nepříjemný, lipové jemné tóny, středně dlouhá dochuť.

Rulandské bílé 2006 výběr z hroznů – šarže číslo 0615. Hrozny byly sklízeny 1. 11. 2006 v cukernatosti 26° NM. Analytické hodnoty: 15, 2 % alkohol, 1, 4 g/l zbyt. cukr, 5, 7 g/l kyseliny, 21, 5 g/l bezc. extrakt. Víno vyrobené ze sklizených hroznů čtyřech klonů italského, německého, místního a žernoseckého. Světlá žlutá barva. Aromatické, slabé hořčinky, mandle, jemná chlebovina, oříšky to vše je ve vůni i v chuti.Velké slzy, kroužkování, velice dobré víno. Několikrát jsme se k němu během večera s kolegou Pavlem vrátili.

Veritas 2006 výběr z hroznů – šarže číslo 01. Sklizeň hroznů proběhla 3. 10. 2006 v cukernatosti 25, 5° NM. Analytické hodnoty: 14, 8% alkohol, 1, 5 g/l zbyt. cukr, 7, 6 g/l kyseliny, 23, 6 g/l bezc. extrakt. Zelenožlutá barva, ovocné, jablkové, téměř ryzlinkové tóny, výrazné kroužkování mosty, slzy, jemné lehké hořčinky ve střední dochuti. Harmonické, příjemné a docela osvěžující. Zajímavé víno nepříliš časté v nabídkách vinoték atd.

Ryzlink rýnský 2006 výběr z hroznů – šarže číslo 06013. Sklizeň hroznů proběhla 27. 10. 2006 v cukernatosti 25, 5° NM. Analytické hodnoty: 13 % alkohol, 16, 8 g/l zbyt. cukr, 7, 2 g/l kyseliny, 21, 5 g/l bezc. extrakt. Je to víno z hroznů německých, italských a dalších starých klonů ryzlinků pěstovaných ve stanici. Světlejší barva. Citrusové tóny, jemná medovina, svěží, lehce kroužkuje, ve středně dlouhé dochuti jemné hořčiny a nádechem lipového květu.

Hibernal 2006 výběr z bobulí. Sklizeň hroznů proběhla 2. 11. 2006 v cukernatosti 28° NM. Analytické hodnoty: 15, 9 % alkohol, 15, 1 g/l zbyt. cukr, 6, 7 g/l kyseliny, 21 g/l bezc. extrakt.Zelenožlutá barva, bohatá vůně černého bezu, medové tóny, snad jemně grep, plné, vyrovnané v jemné harmonii, Dlouhá dochuť, velice dobré víno.

Tramín červený 2006 jakostní – šarže číslo 0604. Sklizeň hroznů proběhla 26. 10. 2006 v cukernatosti 27° NM. Analytické hodnoty: 15, 4 % alkohol, 14, 7 g/l zbyt. cukr, 5, 2 g/l kyseliny, 21, 6 g/l bezc. extrakt. Klony pěstované na stanici byly dovezené přímo z města Tramin v Jižním Tyrolsku, kde zdejší stanice spolupracuje s místními vinaři. Můžeme jej označit jako „italský“ tramín. Silná až omamná bohatá vůně, koncentrovaná kořenitá chuť s růžovými tóny a odstíny medovinky, s dlouhou dochutí. Vydařené víno.

Svatovavřinecké 2006 pozdní sběr. Sklizeň hroznů proběhla 16. 10. 2006 v cukernatosti 22, 5°NM. Analytické hodnoty: 12, 1 % alkohol, 3, 5 g/l zbyt.cukr, 5, 6g/l kyseliny, 24,7 g/l bezc. extrakt. Tmavá červená barva s jemnými fialovými odlesky. Plná, příjemná bohatá ovocná vůně, technologicky zasáhli odbouráním jablečné kys., víno získalo na sametovosti, zakulacenosti.

Frankovka 2006 pozdní sběr – šarže číslo 0626. Sklizeň hroznů proběhla 7. 10. 2006 v cukernatosti 23, 5 °NM. Analytické hodnoty:12, 8 % alkohol, 3, 6 g/l zbyt.cukr, 7, 8 g/l kyseliny, 26, 9 g/l bezc. extrakt. Tmavá rubínová barva, plná košatá vůně do ostružin, drsnější třísloviny, lesní ovoce, bez technologických zásahů. Dlouhá dochuť.

André 2006 jakostní – šarže číslo 062. Sklizeň hroznů proběhla 21. 10. 2006 v cukernatosti 21, 5°NM. Doslazeno cukrem na 23°NM, jablečné odbourán í.. Analytické hodnoty: 12, 3 % alkohol, 3, 1 g/l zbyt.cukr, 5, 7 g/l, 23, 7 bezc. extrakt. Velice tmavá barva, lehké kroužkování, plné, extraktivní, se značným potenciálem, určitě dobré 1 – 2 roky nechat ležet na lahvi, dlouhá dochuť tříslovin.

Neronet 2006 pozdní sběr – šarže číslo 063.S klizeň hroznů proběhla 28. 10. 2006 v cukernatosti 22, 5°NM. Analytické hodnoty: 12, 2 % alkohol, 4, 6 g/l zbyt.cukr, 6, 9 g/l kyseliny, 32, 5 g/l bezc.extrakt. Velmi temná barva s namodralým až fialovým odleskem, jemná příjemná vůně, černý rybíz, višňový kompot, plné, extraktivní, kroužkování. Opět odbouraná jablečná kyselina, víno potřebuje ležet, dobrá perspektiva k archivaci. Výborné víno.

Dornfelder 2006 výběr z bobulí – šarže číslo 0652. Sklizeň hroznů proběhla 10. 11. 2006 v cukernatosti 27,5°NM. Analytické hodnoty: 15, 2 % alkohol, 6, 8 g/l zbyt. cukr, 5, 8 g/l kyseliny, 29, 7 g/l bezc. extrakt. Tmavá granátová červeň, ve vůni svěží ovocité tóny, plné, extraktivní, mohutné kroužkování, slzy, mosty. Dlouhá dochuť, velice dobré víno.

Modrý Portugal 2006 výběr z bobulí – šarže číslo 0644. Sklizeň hroznů proběhla 14. 11. 2006 v cukernatosti 28°NM. Analytické hodnoty: 14, 9 % alkohol, 2, 4 g/l zbyt.cukr, 6 g/l kyseliny, 33, 4 g/l bezc. extrakt. Je z německých klonů pěstovaných na stanici, z redukované sklizně. Jemná rubínová barva, květinové tóny, nádherné, plné, mohutné harmonické vysoce extraktivní, velké slzy, kroužkování. Na tuto odrůdu značně netypické víno, ale velice dobré.

Těžko bychom vybrali nějaké slabší víno. Všechny vzorky byly dobré, vydařené, některé s docela slibnou perspektivou pro archivaci. Přesto jsme usoudili, že nám dnes asi nejvíc chutnalo Rulandské bílé, Tramín červený, Modrý Portugal a Dornfelder. Pokud někde uslyšíte o prezentaci vín Ampelosu, neváhejte a jděte jejich vína ochutnat. Myslím, že budete stejně příjemně překvapeni jako my. Další informace včetně kontaktu, ceníku a nabídky vín jsou na webových stránkách stanice: www.ampelos.cz.

Ing. Jaroslav Hladík, 27.11.2007, hladikglobe@post.cz