Cestovní zpráva
z odborného tematického zájezdu , pořádaného společností Znojemské vinařství Hnanice, dne 17.-18. 8. 2006 do vinařské oblasti Čechy.
Velkou zásluhu na zvelebení českého vinařství měl český král Karel IV., který vydal roku 1358 královské nařízení – bulu o zakládání vinic. V tomto nařízení stálo, kdo kde a má vinice zakládat, jak velká má vinice být, dále osvobození od daní do 12 roku věku vinice, odvody desátku králi a majiteli pozemku z každé vinice po půl džberu ročně (30,5 l). Všechny spory mají být souzeny v Čechách konšely starého města Pražského. Král Karel IV se pokoušel pěstovat znojemskou révu v Čechách a udělil privilegium prodávat znojemské víno v sudech se znojemskou obchodní markou ve všech zemích České koruny – Čechy, Morava, Slezsko, Lužice a Branibory, kromě Prahy.V době husitských válek (1414 – 1436) se velice zhoršoval stav vinic a snižovala se i plocha vinic a došlo ke značnému úpadku celého vinařství. V roce 1497 vydává král Vladislav Jagelonský nařízení o zapsání všech vinic do Gruntovní knihy perkmistrovské. Dále nařizuje, že po sv. Havlu (16.října) mají být postupně všechna vína “vohledána” (oceněna). V roce 1526 pražský perkmistr J. Legát nařizuje: žádná vína rakouská ani uherská a jiná cizí nesmí být dovážena od sv. Havla do sv. Jiří, všechna cizí vína dovezená musí být oceněna nežli se začnou šenkovati.V. V tomto období byl velmi prudký rozvoj našeho vinařství, na Moravě bylo v této době asi 100 000 měřic (20 000 ha), v Čechách 25 000 měřic (5 000 ha) vinic. Tento rozmach byl ukončen třicetiletou válkou (1618-1648). Pohromu pro vinařství znamenal rok 1866, kdy naši zemi postihly velmi kruté mrazy a značně poškodily révové keře. Poté byly z Ameriky zavlečeny nebezpečné houbové choroby – peronospora a odium, poté i révokaz, který byl poprvé zjištěn v českých zemích, roku 1890 v Šatově. Tyto pohromy prakticky zničily většinu vinic a proto byly státem zřízeny zemské a státní révové školky pro produkci štěpovaných sazenic (CK Technická stanice Znojmo – 1895).
Postupnou obnovu vinic narušila jak první světové válka, tak hospodářská krize a později i druhá světová válka. Plocha vinic na úrovni 7000 hektarů se udržela až do 60. let. V tomto období se změnil systém pěstování vinné révy ve prospěch velkých tvarů a širokých meziřadí inspirované rakouským vinařem L. Moserem a u nás propagované Prof. Ing. V. Krausem, CSc. I přes určitá rizika tohoto systému bylo vinohradnictví a vinařství rentabilní a dosáhlo svého největšího rozsahu ve 20. století. V roce 1985 byla plocha vinic kolem 18 500 hektarů. Jak produkce hroznů, tak i výroba vína byla prováděna velkovýrobním způsobem, což způsobilo velkou uniformitu i nízkou kvalitu vyráběných vín bez jakékoliv originality původu.
Po roce 1989 dochází k zásadním společensko-ekonomickým změnám a postupně se celý hospodářský systém státu transformuje na tržní systém. Období 1990 až 2000 je charakterizováno poklesem ploch vinic, rapidním úbytkem pracovních sil a velmi nízkou obnovou vinic. V roce 1995 dochází k přijetí zákona č.115/1995 Sb. Ovinohradnictví a vinařství. Později byly schváleny novely tohoto zákona. Tyto legislativní normy daly předpoklad pro postupné zlepšování stavu a kvality v produkci vín a tím i zvyšování úrovně vinařství u nás.
V České vinařské oblasti je k 31.12.2005 registrováno ÚKZÚZ v Brně, registrem vinic Znojmo 174 pěstitelů s plochou 713,3 ha vinic v 66 vinařských obcích.
Oblast Čechy je tvořena dvěmi podoblastmi – Mělnickou s 94 pěstiteli, plochou 413 ha vinic na 91 viničních tratích v 37 vinařských obcích a Litoměřickou s 59 pěstiteli, plochou 281 ha vinic na 80 viničních tratích v 29 vinařských obcích. Celá vinařská oblast je tvořena bioregiony Karlštejnským, Řípským, Milešovickým, Mosteckým a Pardubickým Ve vinařské oblasti Čechy je ve viničních tratích matečná hornina tvořena z hornin Českého masivu, na Mělnicku jsou tvořeny zvětralou opukou, což vytváří dobré předpoklady pro pěstování modrých odrůd. Velká rozmanitost vín je dána obrovskou mnohotvárností přírodních a půdních podmínek ve kterých se réva zde pěstuje. Zatím se velmi málo deklaruje původ vín, např. Mělnická Ludmila. Na Mělnicku je nejvíce vysazena odrůda MT – 101 ha, RR – 78 ha, SV – 52 ha, MP – 42 ha, RM– 28 ha, RŠ – 26 ha, RB – 19 ha a TČ 11 ha. Z nových odrůd se vysazuje MM, Chardonnay, Kerner, ZW a Dornfelder.
Většina vinařských poloh se nachází na jižních svazích řek Labe, Vltavy, Ohře a Berounky v poměrně svažitých terénech. Nadmořská výška tratí se pohybuje v rozmezí 160 – 300 m se svažitostí 5 – 35 %.
Podle registrace vinic jsou největšími vinařskými obcemi v české vinařské oblasti obce: Mělník 124,7 ha, Liběchov 98,8 ha, Most 58,1 ha, Hošťka 43,5 ha, Velké Žernoseky 34 ha, Slaný 32,9 ha, Vrbice 32,8 ha, Vinařice 22 ha, Michalovice 20,2 ha, Kutná Hora 19 ha, Lovosice 17,4 ha, Žalhostice 15,6 ha, Bělušice 12,2 ha, Vinaře 11,5 ha, Kly 10,7 ha, Vinaře 10 ha, Bechlín 9,7 ha, Karlštejn 8,7 ha, .
Vinařská obec | Počet pěstitelů | Plocha registr. vinic – ha | Plocha dle pěstitelů - ha | Počet tratí | Plocha tratí v ha |
Bechlín | 2 | 9,7 | 0,5 | 4 | 21,9 |
Dolní Beřkovice | 1 | 6,0 | 6,0 | 2 | 9,0 |
Jeviněves | 1 | 4,5 | 4,5 | 1 | 5,7 |
Karlštejn | 1 | 8,7 | 9,0 | 2 | 17,4 |
Kly | 5 | 7,2 | 7,9 | 5 | 40,9 |
Konárovice | 2 | 1,3 | 1,3 | 2 | 55,0 |
Kralupy nad Vltavou | 1 | 5,4 | 5,3 | 2 | 31,3 |
Kutná Hora | 1 | 19,0 | 11,1 | 11 | 153,4 |
Liběchov | 14 | 98,8 | 51,7 | 4 | 120,5 |
Loděnice | 1 | 6,7 | 6,7 | 1 | 7,8 |
Máslovice | 1 | 3,3 | 5,7 | 1 | 5,7 |
Mělník | 27 | 124,7 | 112,5 | 8 | 487,0 |
Otmíče | 2 | 1,8 | 1,8 | 1 | 8,2 |
Praha – Troja | 3 | 5,9 | 5,2 | 2 | 7,9 |
Praha 9 | 1 | 1,9 | 1,9 | 1 | 5,4 |
Slaný | 3 | 32,9 | 43,4 | 3 | 201,7 |
Štětí | 2 | 5,1 | 5,1 | 2 | 5,9 |
Velký Borek | 3 | 8,3 | 8,3 | 1 | 24,2 |
Vinaře | 2 | 10,0 | 10,3 | 3 | 31,3 |
Vinařice | 2 | 22,0 | 18,2? | 4 | 28,0 |
Celkem 37 obcí | 86 | 413,0 | 327,7 | 91 | 1 837,6 |
Ostatní obce: Benátky 2,7 ha, Dřísy 1,5 ha, Kuks 1,1 ha, Praha 2 – 1,6 ha.
Obce bez registrovaných vinic: Bílé Podolí, Brambory, Cítov, Domousnice, Horka, Horušice, Praha 6, Semteš, Srbsko, Svatý Mikuláš, Tuháň, Žehušice.
Výzkumná vinařská stanice Karlštejn,
RNDr. Jandurová Mercedes, Ing. Vrána Pavel (tel. 311 681 131, 736 620 205)
Založena v roce 1920 jako karanténní stanice pro dovoz révy do Čech ze zahraničí, pro preventivní ochranu proti révokazu a na testaci vhodnosti odrůd, zda dovezená odrůda je vhodná pro tvrdší klimatické podmínky v Čechách. Navštívili jsme viniční trať Vrše, která je celá zterasována nad řekou Berounka a kde je udržovací šlechtění odrůd révy a jednotlivých klonů MT, RB, SZ, Kerner, MP, SV a Auxeroir. Jednotlivé klony vysazeny po 60 ks na jednotné podnoži. V jejich klimatických podmínkách je v dlouhodobém průměru nejistá kvalitní produkce u odrůd RR a Chardonnay. Všechna meziřadí zatravněna, pod keři je udržován herbicidní úhor. Mají malý počet stabilních pracovníků, z čehož pramení problémy při zvládnutí ručních prací v agrotechnickém termínu.
Degustace vín: 1. MT 05 Jak., 17 NM, 2. MT 04 Zemské víno, 3. SZ 04 Jak., 4. SZ 02 Jak., 5. RB 04 Kab., 6.Aux + Char 04, 7. Kerner 04 Jak – 18 NM, 8. MP 04 Jak., 9. ZW 04 Jak., 10. SV 02 Jak – 20,5 NM.
Botanická zahrada Praha – Trója, Vinice sv. Kláry,
ředitel RNDr. Vacek Oldřich, 171 00 Praha 7, Nádvorní 134, provázela Ing. Bahulová Vl.
Vinice v této trati byly zakládany již za Karla IV, kdy pražské vinice měli plochu kolem 700 ha. Celková plocha viniční trati Sv. Klára je 3,5 ha, osázena odrůdami MT, RR, MM, RŠ, TČ, SG, RV, RM a MP, keře s oporou kůlů jsou vedeny systémem Vertiko a „Na hlavu“ s celkovým počtem 12 670 keřů. Vinice je ve sponu 130 x 100 cm, půda s černým úhorem a veškeré práce s ošetřováním se provádí ručně, včetně obdělání půdy. Také postřik je prováděn ručně zádovými postřikovači. Celková sklizeň v roce 2005 činila 12 t hroznů, ze kterých vyprodukovali 10 000 ks lahví vína s obsahem 0,5 l. Vinice je velice pečlivě udržována a zpevněné komunikace ve vinici mají protierozní význam a slouží jako turistické stezky pro příchod ke kapli Sv. Kláry, kde je přenádherný výhled na Vltavu i na značnou část Prahy. Po stezce je příchod i do areálu Botanické zahrady.
Degustace: 1. Kupáž z odrůd 50% MT, 20% MM + ostatní odrůdy, 2. RR 03 Jak., 3. MT 04 PS, 4. MP 04 Jak.
Vinotéka a vinařské muzeum Trojský zámek, Praha,
Alena Týmová Malcová, mobil 605 542 120
Zámek v Praze – Tróji je po opravě z povodní v roce 2002. V celé nejspodnější části je vinařské muzeum v několika sklepních sálech a chodbách, velmi prostorných. Toto patří Magistrátu hlavního města a celé muzeum a prostory vinotéky byly pronajaty. Paní Týmová Malcová je znojemská rodačka a provozuje vinotéku druhým rokem. Ve vinotéce jsou především vína z vinařské oblasti Čech a také z Jižní Moravy.
Vína jsou zde poměrně drahá, v cenové úrovni až několik set korun za jednu láhev.
Degustace vín: 1. RR 03 PS z Vinařství Zámek Mělník, 2. SZ 03 Kabinet – Vinařství Lobkowitz, Roudnice, 3. MM 03 Jak, – Vinařství Sv. Václava, Praha, 4. RM 04 Jak – Vinařství Lobkowitz, Roudnice, 5. SV 04 Jak – Vinařství Kutná Hora.
Večeře v jídelně SZŠ v Mělníku – Neuberku, pí.Králová tel. 315 636 231
Ubytování v Domově mládeže SZŠ v Mělníku–Neuberku, pí.Richterová tel. 603 317 700
Vinařství Krausovi, Mělník – Mlazice, Neuberk,
Ing. Vilém Kraus, tel. 315 670 062, 315 671 813
Firma byla založena od roku 1992 panem Doc. Ing. Vilémem Krausem, CSc., který také učil na České zemědělské univerzitě v Praze Suchdole vinohradnictví a vinařství. Zabýval se ve své firmě především révovým školkařstvím a měl velmi úzkou spolupráci s německou firmou Steimann ve Wúrzburgu. Otec i syn v této firmě pracovali a po smrti Doc. Ing. V. Krause v roce 2004, převzal firmu Ing. V. Kraus – nejmladší. Má nyní asi 5 ha révových školek a 30 ha vinic, včetně podnožových vinic odrůd SO 4, 5 BB, T 5C, AA, ze sazenic dovezených z Německa jako Basis materiál. Ročně štěpuje asi 500 000 ks štěpovacími strojky s 8 – 10 pracovníky. Výtěžnost sazenic je kolem 50 %. Pro letošní rok štěpoval polovinu množství štěpů. Používá vosku Revilan. Má velmi široký sortiment odrůd, nedělali pouze odrůdy VZ a RV. Štěpuje velké množství stolních odrůd, které ve spolupráci s firmou CZ Flora hrnkuje do kontennérků a pak prodává do obchodních řetězců Bauhaus. Ve vinicích pracuje asi 7 stálých zaměstnanců. Vinice jsou na vysokém i středním vedení s odrůdovou skladbou stejnou jako v Mělnické podoblasti. Pro chemickou ochranu využívá italské postřikovače Tifone. Ročně lahvuje asi 30 000 lahví.
Školní statek SZŠ Mělník – Neuberk
Školní ovocné sady a vinice, zelinářské a květinářské středisko, ekonom Ing. Němec
Sklepní hospodářství školy – Kušina V., tel. 315 623 108
Zahradnická střediska jsou vytápěny dálkovým teplovodem z elektrárny Mělník, skleníky pro květiny jsou nové a moderní. Celkové topení, vytápění stolů, zavlažování, větrání a případné stínování jsou automatizovány a řízeny PC. V jedné lodi byly pěstovány mladé rostliny bramboříků (Cyclamen persica) pro vánoční prodej, druhá loď byla naskladňována momentálně přesazovanými vánočními růžemi (Poisentia hybrida) sázecí linkou, mladé sazeničky pocházeli z Izraele. V další skleníku byla ukázka sbírky hrnkových květin okrasných listem i květem s latinskými popiskami květin.
V zelinářském středisku byly pěstovány skleníkové okurky a rajčata v hydroponii a opylovány čmeláky. Ve venkovním zelinářství byl pěstován velmi široký sortiment zeleniny pro prodej do obchodů. V těchto střediscích provádí žáci svoji povinnou pravidelnou praxi.
Vinice jsou vysázeny ve viniční trati Neuberská, vše na vysokém vedení ve sponu 3 x 1,1 m, ob řádek volný nárůst plevele v meziřadí a herbicidním pásem pod keři, který je někdy podle potřeby i ručně okopán.
Sklepní hospodářství má také modernizovaný provoz, kde žáci provádí praxi. Celková kapacita sklepu je kolem 50 vagonu tanků z nerezu, oceli a dubové sudoviny pro zrání červených vín.
Degustace vín: 1. SZ 04 zemské, 2. MT 04 Jak., 3.MT 03 Jak (23O NM), 4.RR 04 Jak., 5.RR 02 Kabinet, 6.RR 05 PS, 7.RR 00 PS, 8. RB 03 Výběr, 9. SV 05 Jak., 10. SV 04 Jak.
Vyšší zahradnická škola a Střední zahradnická škola Mělník – Polabí, Ing. Němec 315 636 214
Škola má celkem 280 žáků na středním stupni a 160 žáků na vyšším stupni u denního studia a 160 žáků na dálkovém studiu. Centrální místností celého komplexu školy je aula, vybavená nejnovější technikou pro vyučování. Mají také externí školicí středisko v Jizerských horách včetně bazénu s výukou v přírodě. Internát je samostatný pro chlapce (50 lůžek), děvčata (100 lůžek), navíc mají k dispozici 80 lůžek v integrované škole. Vyšší zahradnická škola byla založena v roce 2003, od 1.9.2006 zahajují spolu s Českou zemědělskou univerzitou v Praze bakalářské studium pro zahradní a krajinářskou tvorbu. Za semestr platí žáci 2 000 Kč/osobu.
Vyhlídka na soutok Labe, Vltavy a průplavu a na horu Říp, probošťský kostel sv. Ludmily
Lobkowiczské zámecké vinařství Mělník, zámek 1,
Ing. Hejduk, tel. 315 622 121, 315 622 108
Prohlídka zámeckého sklepu, založeného ve 14. století v opukové skále kopce pod zámkem rodiny Lobkowitcz, nad soutokem Vltavy a Labe. V těchto sklepích se také vyrábělo tradiční šumivé víno Chateau Mělník s klasickou technologii výroby v lahvích. V současnosti je uspořádáno pro turistický ruch – prohlídky, degustace, prodej vína a upomínkových předmětů. Výrobní prostory na zpracování hroznů, nakvášení, kvašení, zrání a lahvování vína jsou dnes na ulici Rybáře u řeky Labe. Lobkowitczské zámecké vinařství má asi 29 ha vinic v obcích Kly (viniční trať Kelská a Záboří), Mělník ( viniční trať Vehlovská Turbovická a Městská), Skuhrov ( viniční trať Turbovická) a Vehlovice (viniční trať Labská). Odrůdová skladba je podobná – MT, RR, RB, SZ, MM, MP, SV a ZW. Pěstitelská technologie je podobná jako u ostatních pěstitelů, mimo vinici Sv. Lumily, která je na prudkém zterasovaném svahu nad soutokem řek Labe, Vltavy a průplavu. Vinice je nově vysázená, keře jsou vedeny na hlavu s dřevěnými kůly s tradiční odrůdou Rulandské bílé s obrovským podílem ručních prací při ošetřování keřů i půdy pod keři (černý úhor).
Degustace vzorků vín: 1.MT 05 Jak. (12,6 obj.% alkoholu) 2. Chardonnay 05 Kabinet (12,7 obj. % alkoholu), 3. RB 03 PS (13,1 obj.% alkoholu) 4. Ludmila 05 v tradiční formě lahve – kalamář, kupáž odrůd MT, SZ a RR. 5. MP 04 Jak., 6. ZW 03 Jak. (13,0 obj. % alkoholu)
Zprávu vypracoval: Ing.Jaromír Čepička, CSc.